Critical Alignment Yoga Therapie

De therapielessen zijn geschikt voor een ieder die gemotiveerd is om inzicht te krijgen in zijn of haar klachten en wil leren deze zelfstandig te bestrijden. De lessen zijn gericht op het verlichten en laten verdwijnen van pijn en stijfheidsklachten. Ook voor stressgerelateerde klachten kan deze therapie geschikt zijn. Verder kunnen de lessen preventief gebruikt worden ter voorkoming van pijnklachten, het optimaliseren van sportprestaties en voor houdingscorrectie.

Critical Alignment Yoga Therapie (CAYT) richt zich op het herstellen van de natuurlijke lijn van je wervelkolom. Het oplossen van spanning die het lichaam in de loop van de jaren heeft opgeslagen staat aan de basis van de oefeningen.

We gaan eerst op zoek naar plekken in het lichaam die stijf zijn. Niet altijd makkelijk omdat die plekken soms ook ongevoelig zijn geworden. Hiervoor maken we gebruik van de speciaal ontwikkelde Critical Alignment Yoga tools. Vervolgens leer je om binnen de confrontatie met stijfheid en gevoeligheid je adem rustig en ontspannen te houden zodat de spanning langzaam kan oplossen. Zo win je beweeglijkheid en kan je wervelkolom weer terugkeren richting zijn oorspronkelijke optimale vorm.

In het proces van loslaten van spanning krijg je ook inzicht in de manier waarop je met stress omgaat. Iedereen die zelf ooit een lichamelijke klacht heeft gehad weet dat die klacht zelf ook een bron van spanning kan zijn en dat dat vaak niet bijdraagt aan het oplossen ervan. Tijdens het oefenen heb je de ruimte om te bestuderen hoe je met pijn en spanning omgaat en om te kijken of er ook op dat gebied veranderingen mogelijk zijn.

Herstellen van klachten gaat niet altijd snel en gaat vaak in het begin met vallen en opstaan. Uiteindelijk levert CAYT je echter meer op dan alleen pijnvrij zijn. Je krijgt een lichaam dat makkelijker beweegt en vrijer aanvoelt. Daarnaast leer je je lichaam beter kennen en snap je waardoor de klacht ontstaan is, zodat je weet hoe je de klacht kunt voorkomen.

IMG-0199tools